Zakaj je v moji kopalnici neprijeten vonj po sosedovi hrani? Kupci nas večkrat pokličejo zaradi izzivov s katerimi se srečujejo v svojih kopalnicah. Eno od pogosto zastavljenih vprašanj je tudi vprašanje o vonjavah v kopalnici v bloku.

In sicer smo že večkrat prejeli sledeče vprašanje:

»Kupili bi ventilator s protipovratno luputo, ker iz prezračevalnega kanala v mojo kopalnico in posledično v stanovanje vdirajo vonjave od sosedov. Saj bo to rešilo težavo kajne?«

Vendar pa odgovor na to vprašanje ni tako preprost. V spodnjem prispevku bomo poskusili pojasniti morebitne razloge za neprijetne vonjave v kopalnici ali ostalih prostorih in vam v nadaljevanju podali nekaj korakov, ki jih lahko uporabite, da bi te vonjave preprečili.

Če začnemo z nekaj osnovami.

Kako vonjave potujejo po zraku?

Vonj potuje po zraku s postopkom imenovanim difuzija.  Delci zraka in delci vonjav v zraku se prosto gibljejo v vse smeri. Delci vonjav se premikajo s področja z večjo koncentracijo delcev na področja z manjšo koncentracijo delcev in vonjave se s časoma razširijo po celotnem zraku. Za enostavnejšo ponazoritev. Proces širjenja vonja je podoben širjenju kapljice barvila, ki ga kanemo v kozarec vode. Na širjenje vonjav pa pomembno vpliva tudi gibanje zraka in ostalih plinov.

 

Širjenje kapljice barvila v vodi

 

 

Kako se neprijetne vonjave širijo med različnimi stanovanji?

Za širjenje neprijetnih vonjav med stanovanji obstaja več razlogov. Nekaj jih navajamo spodaj.

 1. Povezane prezračevalne cevi

Včasih je razlog, da so cevi za odvod zraka v stavbi povezane. Tako lahko vonjave iz sosedove kuhinje prehajajo skozi skupne kanale za ventilacijo in se širijo tudi v vaše prostore, vključno s kopalnico.
Če opažate neprijetne vonjave v kopalnici, ki v vašo kopalnico vstopajo po prezračevalnem kanalu, je velikokrat razlog v tem, da prezračevalni kanali niso ustrezno pripravljeni in priključki za odvod zraka iz kopalnice niso pravilno izvedeni.

Na prenos vonjav vplivajo tudi zasnova, vzdrževanje in čistoča prezračevalnega sistema. Če prezračevalni sistem ni vzdrževan in slabo deluje, to še dodatno poslabša težavo in omogoča še dodatno širjenje vonjav.

Na prenos vonjav vplivajo tudi pretok zraka prezračevalnega sistema in razlike v tlaku v stavbi.

2. Aromatična hrana

Če sosedje pogosto kuhajo hrano, pri kateri uporabljajo močne arome, kot so curry, čebula, česen ali zelo začinjene jedi, so te arome bolj izrazite in se zato lažje širijo skozi razpoke v stenah ali po ceveh v druge prostore.

3. Slaba izolacija, razpoke v stenah, stropu, tleh in ceveh

Če je stavba slabo izolirana ali ko imajo tla, stene in strop razpoke, ali pa ima stavba stare cevi za prezračevanje ali kanalizacijo, ki so npr. poškodovane ali razpokane, se lahko vonjave hrane prenašajo skozi te razpoke ali špranje, ter se tako širijo po celotnem prostoru, vključno s kopalnico.

4. Neustrezno tesnjenje

Pomanjkljivo tesnjenje v stavbi (vrata, okna, cevi, odprtine v stavbi) lahko omogoča prenos vonjav med sosednjimi prostori, kar povzroči, da se vonj hrane prenese tudi v vašo kopalnico.

Ali lahko dalj časa trajajoče širjenje neprijetnih vonjav vpliva na kakovost našega življenja in na naše zdravje?

Seveda. Če smo daljše obdobje izpostavljeni neprijetnim vonjavam, to lahko vpliva na kakovost našega življenja in na naše zdravje na več načinov:

 • Neprijetno okolje
  Neprijetni vonji lahko ustvarijo nelagodje in nezadovoljstvo v našem bivalnem okolju. Če se stalno soočamo z vonjavami, ki jih ne maramo, lahko to negativno vpliva na naše razpoloženje, koncentracijo in splošno počutje v domačem okolju.
 • Težave z dihanjem
  Če so vonjave preveč intenzivne ali trajajo dlje časa, lahko dražijo dihalne poti in povzročijo težave z dihanjem. To je še posebej pomembno za ljudi z alergijami, astmo ali drugimi dihalnimi težavami, ki so lahko še bolj občutljivi na dražilne vonjave.
 • Slabši spanec
  Neprijetni vonji v kopalnici ali drugih prostorih v bližini spalnice lahko motijo naš spanec. Če vonjave trajajo čez noč, lahko to vodi v moten spanec in posledično v zmanjšano kakovost življenja zaradi utrujenosti in pomanjkanja energije.
 • Psihološki učinki:
  Dolgotrajna izpostavljenost neprijetnim vonjavam lahko povzroči stres, tesnobo in celo depresijo. Neprijetne vonjave lahko vplivajo na naše psihološko počutje in nas naredijo manj zadovoljne v svojem domačem okolju.

Zaradi teh razlogov je pomembno, da se problem vonjav reši čim prej in se s tem zagotovi zdravo in udobno bivalno okolje. To vključuje iskanje vzrokov vonjav ter sprejemanje ukrepov za njihovo odpravo, bodisi s popravili infrastrukture stavbe, boljšim prezračevanjem ali uporabo dodatnih prezračevalnih sistemov.

Kako preprečiti neprijeten vonj iz ventilatorja v kopalnici

Možne rešitve težave so:

 • Lahko vgradite kopalniški ventilator z nizko porabo energije, ki bo deloval 24/7. Na ta način bo ventilator stalno odvajal zrak iz prostora in ne bo dovolil ostalim vonjavam, da vstopijo v prostor. Več o varčnih ventilatorjih si lahko preberete na povezavi TUKAJ.
 • Lahko vgradite kopalniški ventilator z loputo, ki bo nekoliko zmanjšal vonjave.
  Res je, da je funcija protipovratne lopute na kopalniškem ventilatorju, preprečevanje, da bi zunanji zrak udiral v kopalnico. Vendar pa moramo poudariti, da protipovratna loputa ni zrakotesna in ne more zagotoviti stoodstotnega preprečevanja vonjav.

 

Z vidika stroškov sta zgornji rešitvi najcenejši. Če ti rešitvi ne bosta zadostovali in je težava v celem bloku enaka bo potrebno pristopiti k reševanju problema celostno. Kar pa pomeni vključevanje vseh solastnikov in upravnika stavbe. On lahko npr. preveri kako so izvedeni priključki za odvod zraka iz kopalnice. Ti naj ne bi bili pod kotom 90° in tudi vse ostale zgoraj navedene razloge za širjenje neprijetnih vonjav.

 

Na koncu je pomembno razumeti, da je neprijeten vonj v kopalnici lahko posledica različnih dejavnikov, vključno z arhitekturnimi značilnostmi stavbe, navadami sosedov in stanjem infrastrukture. Če se želite izogniti nadaljnjim težavam, je priporočljivo raziskati možne vzroke in po potrebi sprejeti ukrepe za njihovo odpravo.

 

Upam, da boste našli ustrezno rešitev za vaše težave in bodo neprijetne vonjave kmalu postale le še spomin iz daljne preteklosti.

 

Za morebitna vprašanja povezana z ventilatorji za kopalnico ali zračniki za kopalnico pa smo vam vedno na voljo TUKAJ na info@trgo-mokk.si ali tel. 051 674 130 (Melita)