Ste opazili sršene v okolici svojega doma? Se sprašujete kako se jih znebiti in kaj odganja sršene ter kako jim preprečiti ponovno naselitev v vaši bližini.

V spodnjem prispevku vam predstavljamo 5 korakov kako se znebiti sršenov ter kaj jih bo odgnalo od vaših domov.

Na spodnji sliki je prikazanih vseh 5 korakov kako se znebiti sršenov.

Kako se znebiti sršenov?

1. Naredite načrt za odstranitev sršenjega gnezda

Ko se lotite odstranjevanja imejte pri roki vse pripomočke, ki jih boste potrebovali pri odstranjevanju sršenov. (lestev, vrtne škarje, vreče za smeti, vir svetlobe,…)

2. Odstranjevanja sršenjega gnezda in sršenov se lotite po sončnem zahodu

Sršeni se v svoja gnezda vračajo zvečer, zato je takrat najboljši čas za odstranjevanje, saj se boste na ta način znebili največjega števila sršenov hkrati.

3. Pri odstranjevanju pazite, da vir svetlobe, ki ga uporabljate usmerite stran od sebe

Ker sršeni slabo vidijo, običajno napadejo v smeri svetlobe, zato je pomembno, da svetlobo usmerite stran od sebe. Mogoče pa se sprašujete, kako se znebiti sršenov, v primeru, ko je gnezdo precej oddaljeno od vas? Takrat vam priporočamo, da si omislite pripravo, ki vam bo omogočila daljši doseg. Na ta način sršeni ne bodo mogli ugotoviti od kje prihaja nevarnost. Priskrbite si insekticid za takojšnje uničenje in z dolgotrajnim učinkom za zaščito pred osami in sršeni. Če uporabljate insekticid v spreju boste verjetno gnezdo morali razbiti, da boste uničili celotno populacijo.

4. Poiščite močnejšo vrečo za smeti in še dodatno vrečo v kateri boste gnezdo uničili

Vrečo znotraj popršite z insekticidom in tako poskrbite za uničenje celotnega gnezda, prav tako pa se ga po končanem delu lahko trajno znebite. Na ta način boste preprečili, da vam bo kakšen od sršenov ušel.

Nekateri svetujejo, da ko gnezdo odstranite, tega odložite v vedro in ga nato zažgete. Previdnost ne bo odveč.

5. Poskrbite za svojo varnost

Priporočamo, da imate oblečena čim debelejša oblačil, lahko oblečete tudi več plasti hkrati. Ta nudijo zaščito pred morebitnimi piki. Če imate možnost je najbolj priporočljivo, da oblečete oblačilo, ki ga uporabljajo čebelarji, vključno z zaščitnim klobukom. Zaščita obraza in oči je izjemnega pomena.

Pasti lahko pomagajo, vendar pa ni nujno, da se boste z njimi lahko znebili celotnega gnezda. Pasti za sršene vam lahko pomagajo v primeru, ko niste prepričani kje točno se nahaja gnezdo.

Pripravljena sredstva v prahu, so najbolj varna izbira, vendar pa je potrebnega nekaj več časa za učinkovitost. Prah nanesite ponoči na odprtino, kjer imajo sršeni vhod v gnezdo.

Zgoraj so opisani nasveti kako se znebiti sršenov in sršenjega gnezda. Vendar pa je potrebno biti pri odstranjevanju izredno previden. Če vas je strah ali pa sploh v primeru, če imate alergijo na ose in sršene, je bolje, da za odstranjevanje pokličete strokovnjake.

Na povezavi pa si lahko ogledate posnetek, ki prikazuje kako se znebiti sršenov: https://www.youtube.com/watch?v=yNbU60P2XGQ

Katerim metodam odstranjevanja se moramo izogibati?

 • Ne odstranjujte gnezda podnevi, saj je veliko možnosti, da vas bodo sršeni popikali.
 • Ne uporabljajte goriva, saj predstavlja veliko nevarnost za poškodbe, požare in izgubo lastnine.

Kako prepoznamo sršene?

Kako izgleda sršen    osa ki pije sok

Sršen spada v družino os, čeprav je od svojih sorodnic precej večji. Lahko so veliki od 2 cm pa tudi do 5,5 cm.  Na svetu je 22 vrst sršenov (2). V Sloveniji  v največjem številu najdemo evropskega sršena, opazili pa so tudi že orientalskega sršena (3).

Zakaj so sršeni nevarnejši od čebel?

V nasprotju s čebelami, sršen lahko in tudi bo vbodel osebo večkrat, saj ob prvem vbodu ne pogine. Prav tako, pa ob vbodu, v zrak odda feromone in na ta način pošlje sporočilo še ostalim sršenom, da je čas za napad. To je tudi razlog, da sršeni spadajo med človeku najbolj nevarne žuželke.

Entomologi pravijo, da je strup sršena kar 1,7 – 15-krat šibkejši od strupa čebel. Presenetljivo kajne? Težava pa je v tem, da je sestava strupa sršena drugačna od strupa čebele. Strup čebel je prilagojen sesalcem, strup sršena pa žuželkam s katerimi se prehranjujejo (4).

Vsekakor pa se moramo zavedati, da imajo tako kot vsa živa bitja, tudi sršeni svoj pomen in namen v ekosistemu. Strokovnjaki svetujejo, da gnezda odstranjujemo le, če nas sršeni ogrožajo in če so se naselili v bližini naših domov. Sršeni se prehranjujejo z ostalimi žuželkami, ki jih najdemo v našem okolju npr. muhe. Zato teh, tam, kjer so sršeni ne bo veliko.

Ali so sršeni napadalne žuželke?

Po naravi sršeni niso agresivne živali, vendar pa nas to ne potolaži najbolj kajne? Težava je v tem, da je njihova narava taka, da bodo branili svoja gnezda in svoje družine, če se bodo počutili ogroženi. Prav tako kot mi.

To pa je tudi razlog, da predstavljajo grožnjo za človeka, sploh, če so si gnezda naredili v neposredni bližini naših domov ali pa celo v naših domovih. Običajno napadejo, če občutijo nevarnost v radiju 2-3m.(5)

Kako določimo lokacijo sršenjega gnezda?

Ko opazimo sršene v naši bližini in ne vemo točne lokacije gnezda, ga poiščemo tako, da spremljamo kam leti oz. letijo sršeni, ki smo jih opazili. Ko se boste približali gnezdu boste opazili posebna letališča, že skoraj umetnine, v katerih pristajajo in katera zapuščajo sršeni.

Kje so najpogostejša nahajališča?

 • podstrešja
 • drevesa
 • pod napušči
 • stara debla
 • okna
 • garaže
 • dimniki
 • kozolci
 • lope
 • pod zemljo

Kaj odganja sršene oz. kaj lahko storite sami, da bi preprečili vrnitev sršenov v bližino vašega doma?

 • Odstranite vse ostanke hrane in pijač, ki bi sršenom lahko predstavljali vir hrane. Tako sršeni kot ose obožujejo sladko pijačo in hrano, prav tako pa tudi proteine. Če imate npr. zunaj pred hišo hrano za hišne ljubljenčke, ki je ti niso pojedli, je bolje, da jo umaknete, saj ta privablja sršene.
 • Smetnjaki pred hišo morajo biti pokriti. Kot smo omenili zgoraj, vonj ostankov hrane privlači sršene. Enako velja za kompostnike. Svetujemo, da se ti nahajajo stran od hiše in če je mogoče, da so pokriti.
 • Značilno je, da močna svetloba privlači sršene, zato predlagamo, da zamenjajte žarnice, ki oddajajo močno belo svetlobo v lučeh pred hišo, z žarnicami, ki oddajajo bolj umirjeno, blago svetlobo, npr. rumeno svetlobo.
 • Če je mogoče, okrog svoje hiše v cvetlične lonce ali pa na vrt posadite meto. Njen močan vonj odganja tako sršene, kot tudi ostale žuželke. Jaz pa vonj mete obožujem. ?
 • Če sršeni sovražijo meto, potem seveda sovražijo tudi njeno eterično olje, kjer je dišava še toliko bolj skoncentrirana. Natrite kosem vate, ali naredite bombažno kepo katero prepojite z eteričnim oljem mete. Položite to kepo ali kosem na mesto kjer ste opazili sršene.
  Kaj še odganja sršene:

  • cimet
  • nageljnove žbice
  • citronela
  • timijan
  • evkaliptus
  • pelargonije

Kako se znebiti sršenov na podstrešju?

Pred odstranjevanjem gnezd s podstrešja si preberite zgornjih 5 korakov kako se znebiti sršenov.

Kot že omenjeno, v primeru, če vas je strah ali imate alergijo na pike os in sršenov, raje pokličite profesionalce, da gnezdo odstranijo namesto vas. Odstranjevanje v tem primeru lahko ogroža vaše življenje.

Kako lahko preprečimo ponovno naselitev sršenov na podstrešju?

Veliko podstrešji ima zračnike, ki niso zaščiteni z rešetko za zračnik in imajo zato sršeni in ostale žuželke prost dostop do naših podstrešji. Zato je pomembno, da na nezaščitene odprtine oz. tako imenovane zračnike na podstrešjih vgradimo rešetko za zračnik.

Kakšno rešetko za zračnik moramo vgraditi, da žuželke v velikosti sršena ne bodo mogle  na naše podstrešje?

Pomembno je, da ima rešetka za zračnik na zadnji strani vgrajeno zaščitno mrežo, ki preprečuje vstop mrčesu na podstrešje. Običajno je dimenzija take mreže 2mmx2mm, imenujemo jo mreža proti mrčesu ali pa tudi mušja mreža.

Rešetke za zračnik so lahko različnih oblik in dimenzij, prav tako pa so lahko izdelane iz različnih materialov.

Ker pa je to zelo gosta mrežica je pomembo, da jo čistimo, saj se hitro zamaže in se tako dovod zraka na podstrešje zmanjša s tem pa tudi učinkovitost prezračevanja podstrešja. Čemur pa so rešetke za zračnike prvotno namenjene.

Na spodnji sliki lahko vidite različne tipe rešetk za zračnike.

Rešetke za zračnike

Upamo, da vam bodo zgornji nasveti koristili, če ste se srečali z vprašanjem kako se znebiti sršenov in njihovega gnezda ter vprašanjem kaj odganja sršene. Vendar pa vas ponovno opozarjamo, da je varnost izrednega pomena. In, če vas je strah, raje pokličite strokovnjake, ki bodo sršene in njihovo gnezdo odstranili namesto vas.

V primeru, da si želite nasveta glede rešetk za zračnike, ki bodo sršenom preprečile ponoven vstop na vaše podstrešje pa se lahko obrnete na nas.

Viri:

(1) Insightpest

(2) Wikipedia

(3) Delo

(4) Klubgaia

(5) Jcehrlich

Zapisala: Melita Menard; november 2022