V naslednjem prispevku si lahko preberete kako in zakaj nastane vlaga in plesen v kopalnici, ter podajamo nekaj predlogov kako lahko plesen v kopalnici preprečite.


Imate težave z plesnijo in bi se jo radi za vedno znebili?

Plesen je zelo škodljiva za naše zdravje. Povzroča številne težave z dihalnimi potmi. Študije pravijo, da so največja nevarnost otroci, ki lahko zbolijo za astmo.


Vir: Aspergillus (mold) for Microbiology in Lab.

 

Kaj je torej najbolj pomembno, da ne nastane plesen v kopalnici:

  • poskrbimo da vlažnost ni večja od 60%, če je večja je vlago potrebno odvajati
  • priporočljiva je konstantna temperatura
  • za dobro kakovost zraka v prostoru pa poskrbi redno prezračevanje

 

Zakaj nastane plesen v kopalnici?

Kopalnica je prostor kjer se temperatura in vlaga konstantno spreminjajta. Če prostora redno ne zračimo oz. odvajamo vlage iz prostora, nastane plesen, ki pa vemo, da je zdravju škodljiva. Plesen, ki jo najdemo v številnih slovenskih domovih, je eden pogostejših vzrokov za respiratorne in druge zdravstvene težave. (1) Zato je priporočljivo, da kopalnico in tudi ostale prostore zračimo na kakršen koli način.

Plesen v kopalnici na stropu

Največkrat se plesen v kopalnici pojavi na stropu v kotih, za kar je krivo pomanjkanje kroženja zraka, ki v kotih zastaja. In ko je stena dovolj vlažna se razvije plesen.

Črna plesen v kopalnici na stropu, ki nastane zaradi slabega prezračevanja.

Črna plesen v kopalnici na stropu, ki nastane zaradi slabega prezračevanja.

 

Kako nastane plesen v kopalnici?

Ko se tuširamo s toplo vodo se ustvari rahla para. Zato se vlažnost v kopalnici dvigne nad 60 %. Večja kot je vlažnost, večja je verjetnost, da nastane plesen. Ker je temperatura na notranji površini zida višja od temperature zunanjega zida pride do kondenzacije.

Po domače rečeno, ko se srečata topel zrak in hladna površina, se zrak hitro ohladi in sprosti vodo ter jo pretvori v kapljice. Kondenzacijo oz. kapljice lahko opazimo na steni, keramiki ter na oknih v kopalnici. (2)

Video prikaz kako nastane plesen.

Vlaga v kopalnici

Zakaj torej vlaga prav vlaga v kopalnici. Kot sem vam že opisala je vlaga posledica pare, ki nastane pri tuširanju ali umivanju. Vlaga se začne izločati, ko topel in vlažen zrak prideta v stik s hladno steno in se ta na hitro ohladi, s čimer se potem voda zadržuje na steni. Prijateljica mi je zaupala, da ima v kopalnici rastline – rože. Seveda vsaki roži ne bo ustrezala kopalnica, to boste preverili sami. Ustrezati ji mora toplejši zrak in vlaga. Pravi, da je to prijetna dekoracija obenem pa pripomore k manj vlažnosti. Na kaj vse vpliva vlaga v stanovanju si lahko preberete tukaj.

Kako preprečiti plesen v kopalnici?

Da bi preprečili plesen je potrebno ohranjati konstantno temperaturo v prostoru. Zato je potrebno iz kopalnice redno odvajati vlago. K temu pripomoremo tudi z rednim prezračevanjem. Ampak, ker je kopalnica velikokrat brez oken ali pa je to majhno, nam prezračevanje v zadostni meri le redko uspe. Zato pride do nastanka plesni v kopalnici. Kar pa kot smo že omenili, ta predstavlja resen problem predvsem za naše zdravje, prav tako pa tudi za našo lastnino.

V nadaljevanju opisujemo 4 možne načine prezračevanja kopalnice:

Prezračevanje kopalnice z zračenjem

Zračenje kopalnice je najbolj enostavno z  odpiranjem oken. Okno je lahko vedno odprto, če seveda zunaj ni preveč vlage in seveda, če imamo to možnost. Slabost odpiranja oken je, da imamo pri odprtem oknu, velike toplotne izgube, kar je problematično zlasti v zimskih mesecih.

Pravilno prezračevanje je pomembno, ne samo zaradi zmanjšanja porabe energije in stroškov ogrevanja, temveč tudi zaradi zdravja. Cilj pravilnega prezračevanja je, da pri minimalni izgubi toplote dosežemo dobro kakovost zraka v prostoru. To pomeni predvsem zmanjšanje koncentracije ogljikovega dioksida in vlažnosti v zaprtih prostorih. Povečana koncentracija ogljikovega dioksida povzroča zaspanost in zmanjša naše delovne sposobnosti, večja vlažnost zraka pa poveča nevarnost nastanka zidne plesni v bližini oken. (3)

Odprto okno zagotavlja dovod svežega zraka

 

Prezračevanje kopalnice z ventilatorjem  

Če imamo možnost je ena od rešitev ventilator, ki odvaja odvečno vlago iz prostora. Priporočljivo je, da ventilator namestite čim višje na steno. Najbolje ga je postaviti čim bližje glavnemu viru pare in kondenzacije, paziti pa je potrebno na razdaljo od vira vode. Razdalja med elektriko in vodo naj bila najmanj šestdeset centimetrov. Na trgu je veliko ponudnikov ventilatorjev, ki so primerni za vgradnjo v kopalnice. Več o ventilatorjih in njihovih lastnostih si lahko preverite na tej strani.

Ventilator v kopalnici za manj vlage.

 

Prezračevanje kopalnice z vgradnjo zračnika v vrata kopalnice

Praktična rešitev je tudi, da v spodnji del vrat vgradimo prezračevalno rešetko oziroma t.i. zračnik za vrata. Na ta način bomo v kopalnico, ki nima oken dovajali zrak iz stanovanja. Na trgu obstaja veliko različnih vrst zračnikov za vrata. Ti pa se razlikujejo tako po svoji obliki kot tudi po materialu iz katerega so prezračevalne rešetke za vrata izdelane. Priporočamo vam aluminijasto prezračevalno rešetko, ki je lahko pobarvana po želji kupca.

Ena izmed rešitev ja zagotovo zračnik za vrata.

 

Prezračevanje kopalnice z odvodnim prezračevalnim ventilom

Pri odvodnem prezračevalnem ventilu gre za naravni odvod, zato se ventile pogosteje vgrajuje tam, kjer imamo centralno prezračevanje. To pomeni, da je nekje v sistemu že vgrajen tudi ventilator, ki skrbi za odvod zraka iz kopalnice oz. drugega prostora. V primeru, ko je potrebno v prostoru zagotoviti tudi požarno varnost, se običajno za odvod zraka iz kopalnice ali drugega prostora, uporabi požarni ventil. To rešitev se pogosto uporablja v hotelih in domovih starejših občanov, kjer je večja požarna varnost izjemnega pomena.

Prezračevalni ventil, ki je pogostejši v hotelih.

 

Podjetje TRGO-MOKK vam lahko pomaga pri izbiti pravega izdelka za prezračevanje kopalnice.
Pokličite nas ali pa nam pišite na info@trgo-mokk.si.

 

Viri:

(1) Vizita

(2) Učbeniki

(3) Delo in dom