Prezračevanje kleti, shrambe ali špajze je pomembno za vzdrževanje zdravega in varnega okolja v teh prostorih. Med njimi obstajajo nekatere razlike glede na specifične potrebe vsakega prostora.

Kleti so običajno popolnoma ali delno pod zemljo in se uporabljajo za shranjevanje. Klet je lahko tudi del stavbe, katere prostori se nahajajo od pritličja navzdol. Kleti so pogosto vlažne, zato je pomembno, da imajo dobro prezračevanje za preprečevanje nastajanja plesni in vonjav.

Shrambe – špajze so običajno manjše in imajo lahko različne namene, od shranjevanja hrane do orodij in drugih pripomočkov.

Prav posebna zgodba, pa je vinska klet, ki potrebuje zopet svoje pogoje za dobro vzdrževanje vinskih izdelkov.

V vsakem primeru je pomembno, da se zagotovi ustrezno prezračevanje.

Zakaj je prezračevanje kleti ali shrambe pomembno

Prezračevanje preprečuje nabiranje vlage in plesni. Kleti so običajno pod nivojem tal, kar pomeni, da so izpostavljene višji vlažnosti zemlje in okoliškega zraka. Brez zadostnega prezračevanja se lahko v kleti nabira vlaga, kar pa lahko povzroči različne težave, kot je plesen, gnitje lesa in poškodbe gradbenih materialov. Slaba kakovost zraka v kleti lahko vpliva na zdravje ljudi in živali, ki živijo v hiši. Prezračevanje kleti pa je pomembno pri kakovosti zraka za boljše shranjevanje živil.

Kleti so lahko nagnjene k nabiranju nevarnih plinov, kot so radon in ogljikov monoksid. Prav prezračevanje pa lahko pomaga pri odstranjevanju teh plinov in preprečevanju zdravstvenih težav.

Vlažna klet lahko povzroči propadanje lesa in drugih gradbenih materialov, kar lahko povzroči škodo na dolgi rok. Prezračevanje pomaga pri ohranjanju gradbenih materialov in podaljšanju njihove življenjske dobe.

Skupaj z zadostno izolacijo lahko prezračevanje kleti prispeva k bolj zdravemu in trajnostnemu bivalnemu okolju.

Kako naravno prezračevati klet ali shrambo

Prezračevanje je pomembno, saj zagotavlja svež zrak, preprečuje zastajanje vlage in vonjav ter pomaga ohranjati primerno temperaturo.

Naravno prezračevanje skozi okna ali vrata. Odprite okno ali vrata za nekaj časa, da omogočite kroženje zraka. Priporočljivo je, da jih odprete vsaj enkrat na dan za približno 10-15 minut.

Zračenje skozi zračnike. Najbolj primerna montaža zračnika za dovod zraka je na steni ob tleh. Za odvod pa ga namestite na nasprotni konec prostora tako boste ustvarili prepih in s tem kroženje zraka. Če imate zelo visoko klet, lahko namestite zračnik tudi na stropu. To bo omogočilo, da se topli in vlažni zrak, ki se dviga proti stropu, izloči iz kleti. Več o zračnikih si lahko preberete tukaj.

Pomembno je, da se izognete zapiranju vrat in oken, če je v kleti močno zatohlo. To lahko povzroči zmanjšanje pretoka zraka in še poslabša situacijo. Prav tako je pomembno, da vaša klet ima dobro izolacijo, ki preprečuje vdor vode in vlage.

Prezračevanje kleti skozi zračnik in ventilator

Prezračevanje kleti ali shrambe tudi če nimamo oken

Če v kleti nimate oken ni nič nenavadnega. To je še bolje, saj klet potrebuje popolno temo za shranjevanje ozimnice. Takrat potrebujemo prezračevanje s pomočjo prezračevalnega sistema. Obstaja nekaj možnosti in rešitev za namestitev prezračevalnega sistema v klet.

Ena od rešitev je uporaba vgradnje prezračevalnih rešetk na stene kleti. Te rešetke bodo omogočale izmenjavo zraka med kletjo in prostorom zunaj.

Ventilacijske cevi: Namestite prezračevalne cevi v klet, ki bodo omogočile pretok zraka med kletjo in zunanjostjo. Cevi lahko potekajo skozi stene ali strop in bodo zagotovile stalno dovajanje svežega zraka v klet.

Ena izmed rešitev je tudi kombinacija ventilatorja in rešetke, ki bosta zagotovila kroženje zraka v kleti. Ventilator bo izvlekel zrak iz kleti in ga nadomestil s svežim zrakom iz zunanjosti. Lahko ga  namestite na steno ali strop. Najbolj primerna ventilatorja za kleta ali shrambo sta ventilator s časovnikom ali ventilator s senzorjem vlage. Ko senzor vlage zazna vlago višjo od nastavljene npr 70%, se ventilator samodejno vklopi in potem deluje toliko časa dokler vlaga ne pade pod nastavljeno vlažnost.  Priporočljivo je, da ventilator obratuje nekaj ur na dan, da se zagotovi ustrezen pretok zraka v kleti. Pozorni pa bodite na stopnjo električne zaščite, ki se nanaša na njegovo sposobnost preprečevanja vdora vlage in prahu v notranjost motorja in drugih električnih delov ventilatorja. Zaščita se ocenjuje z uporabo standardizirane oznake IP, ki je kratica za “Ingress Protection” oziroma “stopnja zaščite pred vdorom”.

Kako obdržati pravo vlago v kleti in hkrati preprečiti plesen

Obdržati pravo vlago v kleti je pomembno za zagotavljanje optimalnih pogojev za shranjevanje živil – ozimnica. Če želite ohraniti vlago na želeni ravni (na primer 70%), medtem ko preprečujete rast plesni, lahko upoštevate nekaj nasvetov:

Prezračevanje

Zagotovite, da ima klet dovolj zraka, da lahko kroži in odstranjuje odvečno vlago. Odprite okna ali vrata, kadar je to mogoče, ali namestite prezračevalni sistem, zračnike, ventilatorje, ki bo pomagal zagotoviti stalni pretok zraka. Čemi služi zunanji fasadni zračnik si lahko preberete na tej povezavi.

Izolacija

Če ima klet slabšo izolacijo, se lahko vlaga iz tal in sten absorbira v prostor. Z dobro izolacijo lahko preprečite, da bi vlaga prihajala v klet, in ohranjate bolj stabilno raven vlage.

Absorberji vlage

Uporabite kamenčke silika ali druge absorbente vlage, ki lahko pomagajo absorbirati odvečno vlago v kleti. Kamenčki silika so po svoji kemijski strukturi sestavljeni iz silicijevega dioksida, ki ima sposobnost, da absorbira vlago iz okolja. Ti materiali so pogosto na voljo v obliki vrečk ali škatel in jih lahko enostavno postavite v klet. Absorberji ali razvlažilci vlage so naprave, ki se uporabljajo za odstranjevanje prekomerne vlage v zaprtih prostorih, ki lahko absorbirajo tudi  do 250 ml vlage na dan pri 80-odstotni relativni vlažnosti.

Vzdrževanje

Redno čiščenje in vzdrževanje kleti lahko pomaga preprečiti rast plesni in drugih mikroorganizmov, ki lahko prispevajo k vlažnosti. Obrišite stene, tla in predmete, ki se tam hranijo, ter poskrbite, da se v kleti ne nabira umazanija ali prah.

Primeren tlak

Voda lahko prodira v klet, če je tlak zunaj višji kot tlak znotraj kleti. Z uporabo hidroizolacije tako, da na zunanji strani kleti nanesite material in preprečite vdor vode v klet.

Priporočljivo je redno spremljanje temperature in vlage v klati, da lahko čimprej ukrepamo in najdemo vzrok za nastale težave. Kako obdržati svežino in preprečiti neprijetne vonjave v kleti pa si lahko preberete na tej povezavi.

Kakšna je primerna temperatura in vlaga v kleti, shrambi za shranjevanje živil.

Primerna temperatura in vlažnost v kleti za shranjevanje živil sta odvisna od vrste živil, ki jih želite shraniti. Na splošno pa je priporočljivo, da je temperatura med 0°C in 15°C, vlažnost pa med 50% in 90%.

Zelo pomemben je pretok zraka, saj zagotavlja kroženje svežega zraka in odstranjuje vlažnost, kar pomaga preprečevati zatohlost, plesen in druge probleme, ki lahko nastanejo v vlažnih in slabo prezračenih prostorih. Poleg tega lahko pretok zraka v kleti pomaga pri uravnavanju temperature, kar lahko izboljša pogoje za shranjevanje hrane in drugih predmetov. Priporočljivo je uporabljati termometer in higrometer za spremljanje temperature in vlažnosti. Podajam vam nekaj praktičnih primerov za shranjevanje živil.

Za suho hrano, kot so testenine, riž, moka, sladkor in podobno, je primerna temperatura med 16 in 21 °C ter vlaga med 50 in 70 %.

Za čebulnice je primerna temperatura med 7 in 12 °C ter vlaga med 60 in 70 %. Čebulnice ne shranjujemo v istih prostorih kot krompir, sadje,.. ker se lahko navzamejo vonja.

Najprimernejša temperatura za skladiščenje krompirja je od 4 do 6 ˚C vlaga nad 90 %, krompir pa potrebuje res popolno temo.

Za korenje, repo in drugo korenasto zelenjavo je primerna temperatura med 0 in 5 °C ter vlaga med 90 in 95 %.

Za sadje, kot so jabolka, hruške in pomaranče je primerna temperatura med 3 in 7 °C ter vlaga med 85 in 90 %.

Za vino in druge alkoholne pijače je primerna temperatura med 12 in 18 °C ter vlaga med 60 in 70 %.

Bolj zahteven proces pa je pri zorjenju suho mesnih izdelkov. Primerna temperatura je med 10-16 °C. Vlago pa moramo postopoma zniževati iz 90 na 70%. Če je temperatura pod 10°C se suhe mesnine prehitro sušijo in ne pravilno zorijo.

Primerna vlaga v kleti za zorjenje mesnin

Pomembno je, da se temperatura in vlaga v shrambi redno spremljata, da se prepreči neugodne posledice. Prezračevanje kleti ali shrambe je pomembno za preprečevanje nabiranja vlage, plesni in neprijetnega vonja ter zagotavljanje svežega zraka, kar izboljša pogoje za shranjevanje in uporabo teh prostorov.