rešetka za zračnik in miš

Rešetka za zračnik, ki je vgrajena na zunanjo stran fasade je namenjena, da zaščiti notranjost hiše oz. stavbe pred zunanjimi vplivi, kot so npr. dež, manjše živali (miši, polhi, ptice,…), insekti (ose, ,..) itd..

Če pa odprtine v fasadi nismo zaščitili z rešetko za zračnik, je ta odprtina velikokrat kraj, skozi katerega se v našo hišo povabi miška.

Miška nam v primeru, ko pride v hišo, lahko povzroči škodo. Potem pa zaradi nje še slabo spimo, ker nas preganja tudi v sanjah. Grozno kajne?

Res je…

A to lahko preprečimo, z vgradnjo fasadne prezračevalne rešetke na nezaščiteno odprtino. Odprtine, ki jim imamo v fasadi so namenjene naravnemu prezračevanju prostorov. Lahko se uporabljajo tako za dovod kot odvod zraka.

Rešetke za zračnike so lahko različnih oblik in dimenzij:

zunanja zaščitna rešetka

  •  fasadne prezračevalne rešetke posebnih oblik

Fasadne prezračevalne rešetke so lahko izdelane iz različnih materialov:

  • aluminij
  • pocinkana pločevina
  • pocinkana pločevina + barvana
  • nerjaveče jeklo (INOX)
  • plastika

Fasadne prezračevalne rešetke običajno vgrajujemo v delih stavbe, kjer imamo težave z vlago ali prezračevanjem (npr. prostor brez oken). Glede na del stavbe, kamor bomo fasadne rešetke vgradili pa se srečamo z različnimi poimenovanji dejansko enakih izdelkov.

Npr. Zračnik za kopalnico bomo vgradili na zunanji del fasade, tam, kjer je narejen preboj za kopalniški ventilator direktno skozi fasado. Ker je preboj običajno okrogle oblike, bo tudi zračnik za kopalnico običajno okrogle oblike. Nekateri okrogli zračniki za kopalnico se vgradijo tako, da jih samo vstavimo v pripravljeno odprtino in zatesnimo s silikonom, druge pa lahko vgradimo tudi tako, da jih v fasado privijačimo.

Zračnik za shrambo vgradimo na zunanji del fasade zato, ker je shramba običajno pod nivojem zemlje oz. je to prostor brez oken. Odprtina v fasadi, je namenjena naravnemu prezračevanju prostora. Če odprtine v fasadi ne zaščitimo z zračnikom za shrambo oz. fasadno prezračevalno rešetko bodo miške imele prost dostop do naše ozimnice. Česar pa si najbrž ne želimo.

Se sprašujete kako lahko fasadni zračniki zaščitijo notranjost hiše oz. stavbe pred zunanjimi vplivi npr. pred dežjem, manjšimi živalmi, insekti, itd.?

Razlog je v konstrukciji rešetke.
Fasadni zračnik ima na zadnji strani rešetke vgrajeno zaščitno mrežo proti pticam ali pa mrežo proti mrčesu. Nekateri jo imenujejo tudi mušja mreža.
Ta mreža preprečuje vdor manjšim živalim v hišo oz stavbo.

Določene fasadne prezračevalne rešetke imajo tudi odkapno lamelo. Njen namen je, da preprečuje, da bi voda tekla po fasadi in jo tako umazala.

Na sliki je označena odkapna lamela na fasadni prezračevalni rešetki RPL-4, ki je 1,5cm izven stene.

Imate tudi vi odprtino v fasadi, ki bi jo radi zaščitili?

Niste prepričani kaj potrebujete? Pokličite nas za pomoč ali pa nam pošljite sporočilo. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja in vam svetovali pri izbiri.

Tukaj smo za vas in zaradi vas!

Pokličite nas:  +386 51 674 130

Pišite nam: info@trgo-mokk.si

zračnik za fasado.pdf