Ali je prezračevanje podstrešja res potrebno? Prav tako, kot vsi ostali bivalni prostori, ima tudi podstrešje pomembno vlogo. In ravno tako potrebuje tudi podstrešje svoje vzdrževanje, oskrbo in zračenje. Res je, da v njem ne preživimo veliko časa, morda pa je prav zato pravilno vzdrževanje še toliko bolj pomembno.

 

Poznamo več vrst podstrešji. Vsako podstrešje ima drugačen namen in drugačno razporeditev. Na grobo jih ločimo na topla in hladna podstrešja.

Hladno podstrešje – ali tako imenovano nebivalno podstrešje. V tem podstrešju je temperatura običajno nižja kot v notranjosti stavbe. To podstrešje je neizolirano in neogrevano. Uporablja se kot skladiščni prostor. Tukaj običajno shranjujemo stvari, ki ne zahtevajo toplega zraka, kot so škatle, pohištvo,..

 

Toplo podstrešje – ki mu lahko rečemo tudi bivalno podstrešje ali mansarda. To podstrešje je izolirano in ogrevano, običajno je v podstrešju temperatura enaka ali blizu notranji temperaturi. To je lahko dodaten bivalni prostor, kot spalnica, delovna soba, fitnes,..

 

Podrobneje se bomo posvetili hladnemu podstrešju, saj v njem ne preživimo prav dosti časa in ga tako rekoč malo zanemarjamo.

 

 

Zakaj je prezračevanje podstrešja potrebno?

Prezračevanje hladnega podstrešja je zagotovo pomembno, da se ohrani kakovost zraka in prepreči nastanek plesni in drugih, z vlago povezanih težav. S pravilnim prezračevanjem podaljšujemo življenjsko dobo strehe. Kadar pride na podstrešju do kondenza, takrat je skrajni čas, da nekaj naredimo glede izmenjave zraka na podstrešju.

Prezračevanje pa je odvisno tudi od vrste izolacije, ki jo imamo in za kakšen namen nam služi podstrešje. Če je podstrešje ustrezno izolirano, bo preprečilo, da bi toplota uhajala skozi streho v hladnejše zunanje okolje. Vendar pa lahko izolacija tudi zmanjša naravno kroženje zraka, zato je pomembno zagotoviti, da je prezračevanje pravilno urejeno. Tako kot je svež zrak v stanovanju pomemben je pomemben tudi na podstrešju.

Prezračevanje poleti

Zračenje v podstrešnem prostoru je pomembno v vsakem letnem času. Poleti prezračevanje pomaga preprečiti pregrevanje hiše zaradi vroče kritine, še posebej, če je streha izdelana iz kovinskih materialov. Poleti se lahko streha segreje tudi do 70 stopinj ali več, zaradi česar je lahko hiša zelo vroča. Brez izmenjave zraka na podstrešju je klima v celotni hiši motena. V poletnih mesecih je na podstrešju priporočena temperatura med 15-30°C, zato je prezračevanje podstrešja zelo koristno za zmanjšanje temperature in preprečevanje pregrevanja celotne hiše.

Prezračevanje pozimi

V zimskih mesecih na podstrešju zelo rad nastane kondenz, kar pomeni, da se poveča tudi vlažnost. Brez intenzivnega prezračevanja se tej težavi ni mogoče izogniti. Pozimi toplota in vlaga, ki izhajata iz hiše, pripomoreta k nastanku zmrzali in posledično vlage. Kondenzacija se pojavi, ko se vlaga v zraku, ki je prisotna na podstrešju, ohladi in spremeni v tekočino. To se lahko zgodi, ko topel zrak, ki vsebuje vlago, iz notranjosti stavbe prodre v hladno podstrešje. Ko se ta zrak ohladi, se vlaga v njem kondenzira na hladnih površinah, kot so notranja stran strehe, stene in strop. Če poleg pomanjkanja prezračevanja, toplotna izolacijska plast ni zadostno izdelana, se lahko streha pozimi segreje na pozitivne temperature, kar povzroči odtajanje spodnje plasti snega in nastanek ledene skorje in žleda med obdobjem odmrzovanja. Primerna temperatura na podstrešju je v zimskem času med 5-10°C in prav to preprečuje, da vodna para ne kondenzira na hladnih površinah.

Glavna nevarnost pomanjkanja izmenjave zraka pa je, da se leseni elementi strehe obrabijo veliko hitreje, kot bi bila njihova običajna življenjska doba, če bi bilo podstrešje pravilno prezračevano. Vlaga prispeva k pospešenemu procesu propadanja in poškodb zaradi gliv in plesni.

Praktični primeri za prezračevanje podstrešja

Odpiranje oken: Odpiranje okna omogoča, da se zrak izmenjuje med notranjostjo in zunanjostjo. Priporočljivo je, da je okno na vsaki strani stene – torej 2 okna.

Ventilatorji za prezračevanje: Ventilatorji za prezračevanje pomagajo pri izmenjavi zraka med notranjostjo in zunanjostjo. V tem primeru ga namestite na steno, priporočljiv je ventilator na senzor vlage, saj ta deluje samodejno, ko zazna previsoko vlažnost.

Zračnik za fasado: Fasadni prezračevalni zračnik vgradimo na fasadno odprtino za dovod in odvod zraka. Na fasadno rešetko lahko pritrdimo tudi fino zaščitno mrežico, ki je dobra zaščita pred  insekti ali manjšimi živalmi. Saj prav te so lahko naša nadloga, ko si prilastijo naš dom. Več si lahko preberete v prispevku kako se znebiti sršenov.

Fasadne rešetke za podstrešno prezračevanje

Kakšna je primerna vlažnost na podstrešju

Povprečna vlažnost na podstrešju je med 30% in 50%.

Previsoka vlažnost na podstrešju lahko privede do različnih težav, kot so plesen, kondenzacija, škoda na izolaciji, lesu in drugih materialih, ki so na podstrešju. Tudi prenizka vlažnost lahko povzroči težave, kot so razpokanje lesa, statična elektrika in sušenje materiala, ki je na podstrešju.

Pomembno je, da redno preverjamo raven vlage na podstrešju in spremljamo stanje vlage. Če ugotovimo, da je vlažnost previsoka ali prenizka je treba ukrepati.

Razpoke lesa zaradi prenizke vlažnosti.

Posledice nepravilnega prezračevanja podstrešja

Nepravilno prezračevanje podstrešja lahko povzroči številne negativne posledice, kot so:

  • Povečana vlažnost, kar lahko vodi do plesni, gnitja, propadanja lesa in poškodbe gradbenih materialov,
  • povečana kondenzacija; kondenz je razlog za počasno uničevanje objekta, predvsem pride do gnitja lesenih konstrukcij,
  • prenizka vlažnost, kar povzroča težave z razpokanim lesom, statično elektriko in sušenje gradbenih materialov,
  • povečanje stroškov energije, saj se morajo ostali ogrevalni prostori boriti proti temperaturi. Če se nabira vlaga v izolaciji in drugih gradbenih materialih zmanjšuje njihovo toplotno izolacijsko sposobnost, kar pomeni, da se bodo ogrevalni sistemi morali truditi bolj, da ohranijo želeno temperaturo v notranjosti hiše.

 

Vsekakor je zelo pomembno, da upoštevamo kakšne so posledice neustreznega prezračevanja podstrešja in poskrbimo, da je podstrešje pravilno in učinkovito prezračevano v vseh letnih časih. Na ta način se izognemo zgoraj naštetim negativnim posledicam nepravilnega prezračevanja podstrešja in škodi, ki lahko nastane na naši nepremičnini.