Ljudje se vedno bolj zavedamo pomembnosti čistega zraka v našem okolju, saj ta vpliva na naše zdravje. Zato je zelo pomembno, da tudi zrak v kopalnici ohranjamo čist in svež. To pa dosežemo le z učinkovitim in pravilnim prezračevanjem. Za prezračevanje kopalnice se priporoča uporaba kopalniških ventilatorjev, vratnih rešetk in zračnikov v fasadi. V primeru, ko pa kopalnica nima oken, je uporaba kopalniškega ventilatorja nujna. V spodnjem prispevku lahko najdete informacije o tem kaj so kopalniški ventilatorji in kako delujejo, o vrstah ventilatorjev in razlikah med njimi.

Več o tem zakaj je prezračevanje kopalnice pomembno pa najdete v prispevku tukaj.

Kaj so kopalniški ventilatorji in kako delujejo?

Kopalniški ventilatorji so naprave, ki se uporabljajo za odvajanje vlage in neprijetnih vonjav iz kopalnice in na ta način ustvarjajo bolj čist in kakovosten zrak v kopalnici. Zrak se odvaja skozi prezračevalno cev ali odprtino v fasadi. Nekateri ventilatorji imajo vgrajene tudi filtre, ki zadržijo prašne delce in mikrobe, ko se ventilator vključi.

Ventilatorje se lahko vgradi v steno, strop ali v prezračevalno cev v kopalnici. Lahko se upravljajo ročno ali pa avtomatsko. Avtomatski modeli lahko delujejo na električno energijo ali na baterije.

Največja prednost kopalniških ventilatorjev je, da v kopalnici ohranjajo svež zrak in preprečujejo nastajanje plesni.

Več o tem na kakšne načine še lahko preprečimo nastanek pleseni in vlage v kopalnici lahko preberete v našem prispevku.

Vrste kopalniških ventilatorjev

Najbolj pogoste vrste kopalniških ventilatorjev, ki jih najdemo na trgu so:

 • aksialni
 • centrifugalni

Kratko razlago o vrstah odvodnih kopalniških ventilatorjev si lahko pogledate na naslednji povezavi.

Aksialni ventilator za kopalnico

Aksialni ventilatorji se odlikujejo po tem, da vrteče se lopatice nadzorujejo pretok zraka, ter da zajet zrak v prostoru potiskajo vzdolž osi ventilatorja v odvodni kanal pri nizkih tlakih. Na ta način se ustvari natančen in konstanten pretok zraka.  Uporabljajo se kadar se potrebuje velike količine zraka in majhne dimenzije, ne pa veliko tlaka. Zaradi teh lastnosti se najpogosteje uporabljajo v manjših stanovanjskih prostorih (kuhinja, kopalnica).

Prednosti:

 • Majhne velikosti, ki omogočajo uporabo in vgradnjo v manjše prostore.
 • Visoki pretoki zraka, kar omogoča učinkovito odvajanje zraka in učinkovito prezračevanje prostorov.
 • Cenovno ugodni.
 • Enostavni za vgradnjo.

Slabosti:

 • Manjša učinkovitost kot pri centrifugalnih ventilatorjih, zaradi večjega trenja med zrakom in oblogo ventilatorja med delovanjem.
 • Občutljivost na umazanijo (prah, nečistoče), kar lahko zmanjša učinkovitost njihovega delovanja in povečuje potrebo po vzdrževanju.

Centrifugalni ventilator za kopalnico

Centrifugalni ventilatorji so močnejši od aksialnih ventilatorjev. Uporabljajo se takrat kadar je potreben večji pretok zraka pri večjih tlakih. Običajno se uporabljajo za hlajenje in prezračevanje v industriji, pri prezračevanju večjih prostorov, sistemih za odvajanje zraka in plinov.  V kopalnico jih običajno vgradimo takrat, kadar je kopalnica locirana nekje na sredini stanovanja in okrog nje ni zunanjih sten. Takrat so kanali za odvod zraka dolgi in imajo ovinke.

Centrifugalni ventilatorji sesajo zrak pravokotno na zajemu ventilatorja potem pa zrak z centrifugalno silo zavrtinčijo proti odvodu. Lopatice se vrtijo in povzročijo zajem zraka neposredno ob kanalu.

Prednosti:

 • Večji pretok zraka. Kadar se potrebuje večji pretok zraka in višje tlake se običajno uporabi centrifugalni ventilator. Npr. za hlajenje proizvodnje in hlajenje elektronskih naprav npr. računalnikov.
 • Večja učinkovitost. Zaradi svoje konstrukcij porabijo manj energije za enake pretoke zraka kot aksialni ventilatorji.
 • Zaradi drugačne konstrukcije centrifugalnih ventilatorjev se na vrtljivih delih ne nabira umazanija kot pri aksialnih ventilatorjih.

Slabosti:

 • Višja cena. Centrifugalni ventilatorji so dražji od aksialnih.
 • Velikost, pri vgradnji običajno zahtevajo več prostora kot aksialni ventilatorji.
 • Pri nižjih tlakih so manj učinkoviti kot aksialni ventilatorji.
 • Večja hrupnost.

Kateri kopalniški ventilator izbrati?

Na to kateri kopalniški ventilator boste izbrali vpliva več dejavnikov.

 1. Kakšen je prostor, kje bo ventilator vgrajen in kakšne so prezračevalne cevi
  Če bo ventilator vgrajen v zunanjo steno, kjer je pripravljen direktni odvod zraka skozi ovoj stavbe ali če imamo ravne in široke prezračevalne cevi, potem je aksialni ventilator ustrezna rešitev.
  V primeru, da je prezračevalni kanal dolg, ozek in vijugast, potem je boje, da izberete centrifugalni ventilator. To velja tudi v primeru, ko je vaša kopalnica od zunanje stene oddaljena več kot 1,5m.
 2. Zaradi enostavnejše konstrukcije aksialni ventilatorji zahtevajo manj vzdrževanja kot centrifugalni. Za učinkovito delovanje obeh vrst ventilatorjev pa je redno vzdrževanje vsekakor pomembno.
 3. Cena – aksialni ventilatorji so običajno cenejši od centrifugalnih. Se pa lahko cene zelo razlikujejo med različnimi proizvajalci in ponudniki.
 4. Hrup – v splošnem velja, da so aksialni ventilatorji tišji od centrifugalnih ravno zaradi manjše razdalje, ki jo mora prepotovati zrak preden zapusti prostor.
  Vendar pa ta odgovor ni vedno enak. Kako hrupen je ventilator je odvisno različnih dejavnikov, kot so model, velikosti, tlak, hitrost, konstrukcija. Včasih bodo aksialni ventilatorji lahko bolj glasni od centrifugalnih. Če je hrupnost za vas zelo pomembna je potrebno upoštevati in preveriti specifikacijo proizvajalca, v kateri je navedena hrupnost.

 

KOPALNIŠKI VENTILATORJI – PRIMERJAVA Aksialni Centrifugalni
Čiščenje +
Cena +
Velikost +
Hrup +
Dolgi, vijugati kanali za odvod +
Vgradnja v zunanjo steno +
Potreben večji tlak +

 

Kako izberem pravi kopalniški ventilator za mojo kopalnico?

 

Podajamo nekaj nasvetov kako izbrati primeren ventilator za vašo kopalnico.

Izračunajte velikost vaše kopalnice.

Velikost vaše kopalnice bo vplivala na izbiro ventilatorja. Kolikokrat naj bi se zamenjal zrak v kopalnici se glede na vire zelo razlikuje. Nekje smo zasledili 5-9x, nekje 4-6x, naj 6-10x in celo 15-20x na uro. Odvisno od tega katero priporočilo upoštevate, boste potem izbirali tudi moč ventilatorja, ki ga boste izbrali kot primernega za vašo kopalnico.

Primer:

Če ima kopalnica prostornino 15 kubičnih metrov, in izberemo zamenjavo zraka med 8-12x,  potem bi zahtevan pretok zraka za zamenjavo v eni uri znašal okrog 120 do 180m³/h.

Formula za izračun količine zraka:
Q = V x n
Q = količina zraka v kubičnih metrih na uro
V = prostornina kopalnice v kubičnih metrih
n = število zamenjav zraka na uro, vzemimo tiste nekoliko višje vrednosti, ki smo jih zasledili, torej recimo med 8 in 12.

V = 15 m3 (prostornina kopalnice) n = 8-12; zamenjav zraka na uro
Q = 15 x 8 = 120 m³/h

Za optimalno prezračevanje 15 m3 velike kopalnice, bi po zgornjem izračunu morali prezračevati s količino zraka med 120 do 180m³/h.

Takšen pretok zraka je potreben, da se prepreči nastajanje vlage in nečistoč, ohranjanje čistega zraka in zagotavljanje udobja v prostoru.

Upoštevajte, da so to le približne vrednosti, saj vidite, da se že merila o tem kolikokrat se mora zrak zamenjati v 1h razlikujejo. Za nasvet o tem kakšen ventilator izbrati poiščite strokovno pomoč pri ponudniku ventilatorjev za kopalnico.

Preverite nivo hrupa

Med proizvajalci in ponudniki se nivo hrupa, ki ga oddajajo ventilatorji pri svojem delovanju precej razlikuje. Izberite ventilator, ki oddaja hrup, ki je za vas še sprejemljiv.  Ventilatorji, ki imajo motorje s krogličnimi ležaji omogočajo tišje delovanje ventilatorja. Hrupnost preverite na specifikaciji ventilatorja.

Kakšen pogon želite uporabiti v svoji kopalnici?

Ventilatorji za kopalnico lahko delujejo na električno napajanje ali pa baterije. Ventilatorji na elektriko, so običajno močnejši, vendar pa za svoje delovanje potrebujejo vtičnico. Ventilatorji na baterije so običajno šibkejši, vendar pa za svoje delovanje ne potrebujejo električnega napajanja.

Kako želite upravljati ventilator?

Ventilatorji za kopalnico se lahko upravljajo ročno ali pa avtomatsko. Če jih upravljate ročno, to pomeni, da se ventilator vključi in izključi s pritiskom na gumb. Medtem, ko se pri avtomatskem upravljanju, ventilator vključi in izključi samodejno. Kdaj se bo vključil in izključil je odvisno od tega kakšno dodatno funkcijo na ventilatorju ste izbrali.

Kakšen dizajn ventilatorja želite?

Na voljo je veliko število kopalniških ventilatorjev, ki se v dizajnu precej razlikujejo. Pri ponudnikih poiščite dizajn, ki bo najbolj ustrezal vam in vaši kopalnici.

Vam je energetska učinkovitost pomembna?

Če vam je energetska učinkovitost pomembna, potem boste izbrali ventilator, ki porabi manj energije. Vsekakor je potem aksialni ventilator boljša izbira. Vendar pa lahko naredite primerjavo tudi med različnimi modeli aksialnih kopalniških ventilatorjev in izberete model, ki ima visoko stopnjo energetske učinkovitosti.

Kopalniški ventilatorji z dodatnimi funkcijami

 

Ventilator za kopalnico s časovnikom

To pomeni, da ima ventilator vgrajen senzor, katerega lahko nastavite tako, da ventilator po tem, ko ugasnete luč začne delovati in deluje določeno število minut npr. 3min, 15min, 20min.  Odvisno od modela in proizvajalca.

Ventilator za kopalnico s časovnim zamikom

To pomeni, da ima ventilator vgrajen senzor, katerega lahko nastavite tako, da ventilator po tem, ko ugasnete luč, začne delovati šele čez določeno število minut npr. 3min in potem deluje še določeno časovno obdobje, ki ga prav tako  nastavite na ventilatorju samem. Npr, da deluje še 3-20 minut, po tem ko je začel delovati.

Enega od modelov aksialnih ventilatorjev za kopalnico s časovnim zamikom najdete na povezavi.

Kopalniški ventilator s senzorjem vlage

Ventilator ima vgrajen senzor za vlago. To pomeni, da lahko na ventilatorju nastavite kakšen odstotek relativne vlažnosti je za vas še sprejemljiv. Npr. izberete 55% vlažnost. Ventilator se bo vključil, ko bo vlažnost v kopalnici presegla nastavljeno vlažnost.

Tukaj si lahko pogledate estetski model ventilatorja s senzorjem vlage ali kubistični model kopalniškega ventilatorja s senzorjem vlage.

Ventilator za kopalnico s senzorjem premika

Ventilator ima vgrajen senzor premika, kar pomeni, da se ventilator vključi, ko senzor zazna gibanje. Različni ventilatorji imajo lahko različne dometne razdalje, odvisno je od proizvajalca ventilatorja. Na senzorju se lahko nastavlja različno stopnjo občutljivosti.

Kopalniški ventilator z loputo

Protipovratna loputa pri kopalniškem ventilatorju je le eden od dodatkov, ki jih lahko ima ventilator. Vendar je za marsikoga ta dodatek zelo pomemben. Protipovratna loputka preprečuje udor zunanjega zraka v kopalnico brez uporabe dodatne energije.

Primer kopalniškega ventilatorja z loputo in s senzorjem vlage najdete na povezavi.

 

Tudi mi smo v svojo ponudbo dodali dva tipa kopalniških ventilatorjev.

Našo ponudbo kopalniških ventilatorjev lahko preverite tukaj.

Za kopalnico vaših sanj smo izbrali estetski kopalniški ventilator dRim katerega glavna prednost je njegova estetskost in zamenljive plošče. Ventilator ima motor s krogličnimi ležaji, kar omogoča tišje delovanje ventilatorja.
Estetski kopalniški ventilator dRim

Kopalniški ventilator pRestige je ventilator, ki je namenjen vlažnim prostorom in ima vgrajeno proti povratno loputko po principu žaluzije. Funkcija protipovratne lopute je, da onemogoča vdor hladnega zraka v prostor, v času, ko ventilator ne deluje.

Kopalniški ventilator s protipovratno loputo pRestige

 

Oba modela lahko dobite v standardni električni verziji, s senzorjem časovnega zamika ali senzorjem vlažnosti.

 

Upam, da smo vam v zgornjem prispevku razložili kaj so kopalniški ventilatorji in kako delujejo ter vam pomagali z vprašanji na katera morate odgovoriti pred nakupom kopalniškega ventilatorja.

 

Za morebitna vprašanja smo vam na voljo na info@trgo-mokk.si ali na tel. številki 051 674 130 (Melita), 051 246 060 (Marjan)