Ustrezno prezračevanje kopalnice je pomembno, sploh, če v kopalnici nimamo oken. V kopalnici sicer ne prebijemo veliko časa, vendar pa je to eden od prostorov v stanovanju, kjer se ustvarja največ vlage, kar posledično povzroča nastanek plesni. Ko pa smo v kopalnici želimo, da je zrak v kopalnici prijeten in svež, hkrati pa tudi ne želimo, da se z nastankom plesni uničuje naša lastnina in tudi naše zdravje. To je tudi razlog, da prezračevanje kopalnice potrebuje našo pozornost.

Zakaj je torej priporočljivo prezračevati kopalnico:

  • da imamo svež zrak
  • da preprečimo nastanek plesni
  • za odvajanje neprijetnih vonjav – smrad iz kopalnice

Prezračevanje kopalnice skozi okno

Tudi kadar prezračujemo kopalnico skozi okno, moramo biti pozorni na določene dejavnike. Prezračujemo takrat, kadar zunaj ni preveč vlage. Paziti moramo tudi na cvetni prah ali dim, ki vplivata na naše zdravje oziroma počutje. Okna vedno odpremo na stežaj. Priporočeno je, da so okna odprta vsaj nekaj minut 2-5 krat dnevno. Če ne prezračujemo redno, lahko prihaja do plesni v kopalnici. Vsi pa vemo, da plesen v kopalnici ni prijetna, kaj šele zdrava. Kako preprečimo plesen in vlago v kopalnici si lahko preberete v našem prispevku. Velikokrat pa prezračevanje z odpiranjem oken ni dovolj učinkovito, sploh pozimi, ko je zunaj mraz in imamo zaradi prezračevanja skozi okno preveč toplote izgube.

Zračenje kopalnice skozi okno.

Zračenje kopalnice, ko v kopalnici nimamo oken

Kako pa prezračevati kopalnico, ko nimamo oken? Pojavita se naslednji vprašanji:

Kako pride sveži zrak v kopalnico ali WC?

In kako gre onesnažen zrak in vlaga iz kopalnice?

 

Na posnetku Stop BATHROOM Condensation & Mould in a shower & reduce home energy, si lahko pogledate prikaz različnih težav, ter praktičnih rešitev v zvezi s pravilnim prezračevanjem kopalnice.

DOVOD zraka v kopalnico lahko rešimo z:

Vgradnja prezračevalne rešetke v vrata

Običajno v tak zaprt prostor, zrak dovajamo skozi rešetko za vrata oziroma t.i. zračnik za vrata. Na trgu obstaja veliko različnih vrst zračnikov za vrata. Ti se razlikujejo tako po svoji obliki kot tudi po materialu iz katerega so prezračevalne rešetke za vrata izdelane.

 Funkcija rešetke:
– dovod zraka,
– izenačevanje tlaka med prostori,
– neprepuščanje svetlobe (za ta namen oblikovani profili),
– estetski izgled zaradi protiokvirja na rešetki. Podoben izgled iz obeh strani vrat.

Oblike zračnikov za vrata:
– pravokotne
– kvadratne
– okrogle

 Material:
– aluminij
– jeklo
– PVC

Rezanje spodnjega dela vrat

Kot omenjeno obstaja tudi drug način za dovod zraka iz stanovanja v kopalnico. In sicer, lahko skrajšamo vrata v kopalnico za 1-2 cm. Spodnja zareza je tako malce večja kot pri ostalih vratih. Skozi to zarezo iz stanovanja dovajamo zrak v kopalnico. Vendar pa se tudi pri tem načinu, tako kot pri prvem, žal ne moremo izogniti poseganju v vrata.

Preko prezračevalnega kanala, ki ima na koncu prezračevalni element (dovodni prezračevalni ventil, prezračevalna rešetka)

Ko imamo na primer kopalnico sredi hiše lahko do kopalnice pripeljemo prezračevalni kanal. Ta vodi od zunanje stene do kopalnice in na ta način dovajamo svež zrak v kopalnico (npr. pod tlemi).  Na zunanjo stran prezračevalnega kanala vgradimo zaščitno fasadno rešetko oz. zračnik za fasado. V kopalnici, pa na konec prezračevalnega kanala, vgradimo dovodni prezračevalni ventil ali pa prezračevalno rešetko.

Kako pa rešimo ODVOD zraka iz kopalnice?

Zrak (slab zrak, smrad iz kopalnice in vlago) lahko odvajamo preko odvodnih ventilatorjev za kopalnico ali preko prezračevalnih ventilov.

Z ventilatorjem

V zasebnih stavbah je bolj priporočljivo vgraditi kopalniški ventilator, ki je odporen na vlago. Saj ta z ustvarjenim podtlakom hitreje izčrpa slab zrak iz kopalnice.
Na trgu imamo veliko izbiro kopalniških ventilatorjev. Poznamo:

  • radialne ventilatorje, ki so močnejši in tudi bolj glasni. Uporabljajo se predvsem takrat, kadar je kopalnica od zunanje stene oddaljena več kot 1,5m in
  • aksialne ventilatorje, ki so šibkejši in so tudi tišji. Uporabljajo se takrat, ko je kopalnica od zunanje stene oddaljena manj kot 1,5m, torej pri odvodu zraka skozi preboj stene.

Ventilatorji se med seboj razlikujejo po hrupnosti, velikosti, materialu in dodatkih (npr. senzor vlažnosti, gibanja ali s časovnikom). Za kopalnico je najbolj priporočljiv ventilator s senzorjem vlage, saj ta deluje avtomatsko, ko se vlažnost dvigne nad nastavljeno raven vlage.

S prezračevalnim ventilomprezračevalni ventil

Pri odvodnem prezračevalnem ventilu gre za naravni odvod, zato se ventile pogosteje vgrajuje tam, kjer imamo centralno prezračevanje. To pomeni, da je nekje v sistemu že vgrajen tudi ventilator, ki skrbi za odvod zraka iz kopalnice oz. drugega prostora.

V primeru, ko je potrebno v prostoru zagotoviti tudi požarno varnost, se običajno za odvod zraka iz kopalnice ali drugega prostora, uporabi požarni ventil. To rešitev se pogosto uporablja v hotelih in domovih starejših občanov, kjer je večja požarna varnost izjemnega pomena.

 

Če hočemo imeti v zaprtih prostorih svež zrak je za ohranjanje zdravja zelo pomembno pravilno prezračevanje prostora. V primeru, ko potrebujete izdelek za prezračevanje prostorov smo vam na voljo in vam z nudimo strokovno pomoč.

 

Prezračevanje kopalnice