Za izboljšanje kakovosti zraka v vašem domu je ključno prezračevanje prostorov. Pravilno prezračevanje hiše bo izjemno koristilo vam in vaši lastnini.

Zaprta okna in zaprta vrata te zime bi lahko vplivala na kakovost zraka v vašem domu. Spodnji nasveti vam bodo koristili pri prezračevanju hiše, da si zagotovite kakovosten in svež zrak.

Prezračevanje prostorov z 10 nasveti

Pravilno prezračevanje prostorov je ključno za zagotavljanje zdravega in prijetnega bivalnega okolja v vašem domu. Vendar pa se mnogi lastniki domov ne zavedajo, da slabo prezračevanje lahko povzroči številne zdravstvene težave, kot so glavoboli, utrujenost, alergijske reakcije in celo dolgotrajne bolezni. Zato smo pripravili 10 preprostih nasvetov, kako lahko izboljšate prezračevanje v vašem domu ter tako izboljšate kakovost zraka.

Znebite se kondenza

Veliko stanovanj ima v svojem domu kondenzacijo, še posebej v zimskih časih, ko je zračna vlaga višja. Posledica tega je, da topel zrak, ki nosi več vlage kot hladnejši zrak, ostane ujet v naših domovih.

Ko je ogrevanje izklopljeno in se zrak ohladi, ta vlaga kondenzira na hladnejših površinah, kot so okna in stene, ter tvori vodne kapljice. Kondenzacija je pogosto bolj opazna v kuhinjah in kopalnicah zaradi prisotnosti vlage iz kadi, prh in kuhanja. Presenetljivo je dejstvo, da lahko tipično štiričlansko gospodinjstvo proizvede do 18 litrov vlage na dan zgolj s kuhanjem, pranjem in dihanjem!

Kondenzacija, ki je posledica pomanjkanja prezračevanja, pomeni, da ima vaš dom težave s kakovostjo notranjega zraka. Redna menjava zraka v prostorih ne zmanjša le relativne vlažnosti in preprečuje kondenzacijo, ampak ustvarja tudi bolj zdravo notranje okolje.

Torej, kaj lahko storite glede kondenzacije? No, če je težava le v eni ali dveh sobah, zlasti v kuhinji ali kopalnici, lahko razmislite o ventilatorju. Ventilatorje lahko kupite na naši spletni strani SHOP.

Redno prezračevanje prostorov

Redno prezračevanje hiše s svežim zrakom iz narave je pomembno, da se izognete kopičenju škodljivih snovi v zraku vašega stanovanja.

Več o prezračevanju stanovanja smo pisali v  tem članku.

Očistite preproge ali izberite trda tla

Preproge so znane kot raj za umazanijo, pršice, dlake in glivice, ki lahko potencialno poslabšajo bolezni, povezane z dihanjem, kot so astma in bronhialni napadi, pa tudi seneni nahod in ekcem.

Če imate v kopalnici ali kuhinji preprogo, ki redno postane mokra zaradi kopanja in kuhanja, je vredno razmisliti o zamenjavi obloge, kot so ploščice ali laminat, da odpravite popolno gojišče za pršice, plesen, glivice in druge nadloge. Če želite ostati pri preprogi, je pomembno, da jo redno temeljito čistite in da poskrbite za dobro prezračevanje prostora, da ohranite nizko relativno vlažnost.

 Preproge popolno gojišče za pršice

Zmanjšajte sprožilce astme ali alergij

Astma vsako leto prizadene 5 milijonov ljudi v Združenem kraljestvu. Eden od načinov sprožitve astme so gospodinjske pršice in njihov detritus (drobci razpadlih tkiv), ki uspevajo v vlažnih in plesnivih pogojih.

Pršice živijo v posteljnini, preprogah in drugem mehkem pohištvu, uspevajo v domovih, ki nimajo ustreznega prezračevanja in kjer je relativna vlažnost visoka. Ko ta detritus pride v stik s kožo ali ga vdihnemo, lahko povzroči alergijske reakcije, ki povzročijo napade astme, ekcem, solzenje oči, srbenje, kihanje in izcedek iz nosu.

Eden najboljših načinov za boj proti hišnim pršicam je zmanjšanje relativne vlažnosti. To znatno zmanjša sposobnost populacije pršic za rast in onesnaženje življenjskega okolja.

Ustavite plesen!

Več kot 1 od 5 domov v Združenem kraljestvu trpi zaradi  rasti plesni . To je grozljiva stvar, ki si je nihče ne želi, vendar se je je težko znebiti. Plesen ni dobro preprosto prebarvati, saj obstaja velika verjetnost, da se bo pojavljala vedno znova.

Plesen je vrsta glive, ki se razvije iz spor v zraku. Najraje raste v toplih, vlažnih razmerah, kjer ni veliko pretoka zraka, zaradi česar pogosto najslabše trpijo kopalnice in kuhinje.

Tako kot pri številnih vprašanjih v zvezi s kakovostjo zraka v zaprtih prostorih večino težav s plesnijo v domu povzročajo predvsem vlažni pogoji in pomanjkanje prezračevanja.

Plesen, ker proizvaja spore v zraku, je alergen in dražilec, za katerega je dobro znano, da sproži težave z dihali. Ne samo, da izgleda grdo, plesen lahko vpliva tudi na vaše fizično počutje, zaradi česar imate glavobol ali občutek utrujenosti ali slabosti.

Kako preprečiti vlago in plesen v kopalnici vam podrobneje pišemo v tam članku.

Izogibajte se kemikalijam in sprejem

Čim manj onesnaževal in toksinov spustite v dom, tem bolje. Izogibajte se pršilom za lase in deodorantom v razpršilu. Znanstveni odbor za zdravstvena in okoljska tveganja (SCHER) je nedavno razkril, da je v zraku v zaprtih prostorih do 900 kemikalij. Uporabljajte naravne čistilne in kozmetične izdelke. Namesto kemičnih čistil uporabite naravna čistila, kot so kis, limonin sok in soda bikarbona, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij in bodo ohranili vaš zrak bolj zdrav.

Uporabljajte naravna čistila

Rastline absorbirajo škodljive snovi!

Rastline lahko pomagajo izboljšati kakovost zraka v vašem stanovanju, saj absorbirajo škodljive snovi (formaldehid, bencen in ogljikov monoksid) in oddajajo kisik. Priporočljive rastline so na primer zlati brki, mirte in areka palma. Ena izmed rastlin je tudi Pachira aquatica – drevo denarja to je odlična izbira za pisarne, saj odlično prečiščuje zrak.

Drevo denarja, ki prečiščuje zrak

Posušite perilo zunaj

Sušenje perila na radiatorju v vašem domu povzroča kondenzacijo in preprečuje učinkovito delovanje ogrevalnega sistema. To je tudi razlog, zakaj se v zimskih mesecih pospeši kondenzacija in rast plesni.

Če je to vaša edina možnost, poskrbite, da so vaša okna le rahlo odprta, da omogočite zraku, polnemu vlage, da uide, preden na hladni površini ustvari kondenz.

Ne kadite v zaprtih prostorih!

Kajenje povzroča onesnaženje zraka, ki lahko vodi do resnih zdravstvenih težav. Zato kadite na prostem ali na določenem mestu, ki je ločeno od preostalega dela hiše. Če kadite v zaprtih prostorih, se dim od cigaret lahko nabira v stanovanju in se lahko tudi dolgo časa zadržuje v prostoru, tudi po tem, ko cigareta ugasne. To se zgodi zaradi dejstva, da je dim cigarete sestavljen iz več sto kemičnih spojin, ki se lahko prilepijo na različne površine, kot so stene, strop, oblazinjeno pohištvo, preproge in druge površine.

Uporabljajte kuhinjsko napo

Kuhinjska napa učinkovito odstranjuje pare in vonjave, ki jih povzroča kuhanje, in s tem izboljšuje kakovost zraka v vašem domu. Med kuhanjem se v zraku nabira vlaga, ki lahko povzroči plesen in druge težave z vlažnostjo. Napa pomaga zmanjšati količino vlage v kuhinji in ohraniti primerno raven vlažnosti. Zaradi svojih funkcij je kuhinjska napa pomemben pripomoček pri ohranjanju zdrave in prijetne kuhinjske okolice.

 

Za izboljšanje kakovosti zraka v vašem domu je ključno ustrezno prezračevanje prostorov.

Sledite zgornjim 10 nasvetom za prezračevanje hiše, ki vam bodo pomagali ugotoviti vzrok za slab zrak.