Tudi psi obožujejo svež zrak

Imamo starejšo hišo, na kateri bo v roku nekaj let potrebno zamenjati okna in izolirati fasado. S partnerjem se zavedava, da bo omenjeno dodatno zatesnilo hišo in še to konstantno naravno prezračevanje stanovanja, skozi line v fasadi in oknih bo izginilo. Seveda tudi toplotnih izgub pozimi ne bo več, kar pa je seveda velika prednost.

Velikokrat pa se zgodi, da slišimo, da imajo v hišah z novimi okni in novo fasado težave zaradi previsoke vlage in posledično z nastankom plesni v prostorih. O tem kako se ako se znebite plesni v kopalnici, si lahko preberete v našem prispevku tukaj.

Če torej želimo, da bomo z družino varno uživali v našem življenju tudi v tesni hiši je prvi pogoj, da zagotovimo svež in čist zrak. Zrak, brez nevarnih snovi, kot so plini, plesni, mikrobi in vlaga.

Zato menim, da moramo odgovoriti na naslednja osnovna vprašanja povezana s prezračevanjem:

 • Zakaj je prezračevanje stanovanja pomembno?
 • Kateri so osnovni cilji prezračevanja stanovanja?
 • Kako pogosto je potrebno prezračevati stanovanje?
 • Ali naravno prezračevanje prostorov sploh zadostuje?

Zakaj je prezračevanje stanovanja pomembno?

V stanovanju imamo različne prostore, v katerih opravljamo različne dejavnosti.

V kuhinji kuhamo, pečemo, pomivamo, pripravljamo hrano,….
V kopalnici se tuširamo, sušimo cunje in še par stvari pri katerih nastajajo neprijetne vonjave. ;).
V dnevni sobi gledamo televizijo, nekateri telovadijo, imamo hišne ljubljenčke, tudi jemo, čeprav pri nas hrana na kavču ni dovoljena :).
V spalnici spimo, smrčimo, se učimo…

Ob vseh teh dejavnostih se v zrak sproščajo škodljive snovi, ki jih s prostim očesom ne vidimo. To so plini, prah, vlaga in plesni.
Slaba kakovost zraka pa vpliva na naše zdravje, zato moramo stanovanje prezračevati, saj le na ta način prebivalcem oz. uporabnikom stanovanja zagotovimo osnovne pogoje za zdravo bivanje in dobro počutje.

Po raziskavah, ki so jih delali v Ameriki in Nemčiji, ljudje v zaprtih prostorih preživimo kar 90% (1) svojega časa. Lahko bi rekli le, absolutno preveč.
Le redko pa se vprašamo kakšen zrak zares dihamo. Verjetno zato, ker zraka in delcev v zraku, kot so: mikrobi, prah, plin in vlage ne vidimo.

Tukaj si lahko pogledate posnetek z naslovom Kako kakovost zraka v prostoru vpliva na vaša pljuča.
Mogoče se boste po ogledu tudi vi, tako kot jaz odločili, da je prezračevanje stanovanja večkrat na dan za cca 10-15 minut obvezno.

Če dihamo slab in onesnažen zrak so blagi stranski učinki, ki jih lahko na našem telesu ali našem počutju opazimo:

 • utrujenost,
 • razdražene oči, nos, praskanje v grlu,
 • glavoboli,
 • slaba koncentracija,
 • oteženo dihanje,
 • kašelj,
 • kožni izpuščaji,
 • bronhitis,

Če pa smo onesnaženemu zraku izpostavljeni konstantno, daljše obdobje, pa lahko pride tudi do resnih zdravstvenih težav v obliki:

 • bolezni ožilja,
 • astma,
 • bolezni pljuč,
 • rak.

Še posebej so na onesnažen zrak občutljivi otroci, starejši in osebe s kroničnimi boleznimi.

Kateri so osnovni cilji zračenja prostorov?

 • Zamenjava zraka in odstranitev škodljivih snovi
  Notranji onesnažen zrak je potrebno zamenjati z zunanjim svežim zrakom. Po raziskavi EPA je notranji zrak 2-5x (2) bolj onesnažen kot zunanji zrak. Z zamenjavo zraka iz prostora odstranimo škodljive snovi s čemer ohranjamo v stanovanju čist zrak in posledično zdravo bivalno okolje.
 • Vzdrževanje primerne temperature.
  O tem, kaj je primerna temperatura verjetno ni enoznačnega odgovora. V literaturi lahko zasledimo, da naj bi bila optimalna (za zdravje) temperatura v dnevni sobi med 20 in 22°C. Jaz menim, da je optimalnih (za počutje) temperatur toliko kot je ljudi na tem svetu.
 • Vzdrževanje primerne vlage.
  Tudi odstotek primerne vlažnosti se glede na vire razlikuje. Nekje navajajo, da je optimalna relativna vlažnost med 30-50% drugje pa med 40-60%. Torej z relativno vlažnostjo med 35-55% sigurno zadovoljimo obe meji. V slovenskem pravilniku o prezračevanju in klimatizaciji stavb je navedeno, da mora biti relativna vlažnost v stanovanjskih prostorih pod 60%(3), spodnja podana meja pa je 30%.

Kako pogosto je potrebno zračiti prostore?

Prezračevanje stanovanja z odpiranjem oken in vrat, se svetuje vsaj 2x dnevno za 10-15min. Najboljši čas za prezračevanje je takrat, ko je v zunanjem zraku najmanj vlage, kar je običajno zjutraj in zvečer.
Najboljši način za učinkovito zračenje je, da v stanovanju ustvarite prepih. Torej, da odprete vrata in okna na stežaj. Na ta način bo zrak hitro zaokrožil po stanovanju. Slab zrak boste iz stanovanja odvedli, svež zrak pa bo napolnil stanovanje.

Če bi želeli ustrezno prezračiti stanovanje z okni na odprtimi na kip, bi potrebovali med 30-60min, kar pa je pozimi precej potratno.

Na to kako pogosto je potrebno prezračevati stanovanje pa vplivajo tudi drugi dejavniki. Npr. Velikost stanovanja in število ljudi, ki živi v njem. Več ljudi, kot živi v stanovanju bolj pogosto moramo prezračevati.

Prezračevanju z odpiranjem oken pravimo naravno prezračevanje.

Načini naravnega prezračevanja stanovanja

 • Odpiranje oken
 • Odprtine za zračnike, ki, jih naredimo v fasado hiše
 • Vgradnja zračnikov za vrata
 • Zelene rastline čistijo zrak

Odprtine za zračnike, ki jih naredimo v fasado hiše

Odprtine, ki jih naredimo npr. v fasadi hiše so namenjene konstantnemu naravnemu prezračevanju in vanje običajno vgradimo rešetke za zračnike. Če v odprtino ne bi vgradili zaščitne rešetke, bi tako raznim živalim in padavinam omogočili vstop v našo nepremičnino. Če pa v odprtino vgradimo rešetko za zračnik, ki ima na zadnji strani vgrajeno tudi zaščitno mrežico, pa na ta način notranjost prostora zaščitimo pred zunanjimi vplivi (padavine, živali).
Take odprtine v fasado običajno naredimo tam, kjer je otežen dostop in tam kjer prostori nimajo oken. To so npr. kleti, podstrešja in garaže. Različne rešetke za zračnike lahko najdete v spletni trgovini TRGO-MOKK-shop.

Na spodnji sliki je rešetka za zračnik RPL-25 .

Vgradnja zračnikov za vrata

Velikokrat, sploh v blokih se zgodi, da kopalnica nima oken. V tako kopalnico je vedno treba vgraditi ventilator, ki spada pod mehansko prezračevanje. Več o pomembnosti in načinih prezračevanja kopalnice, si lahko preberete v našem prispevku.
Se pa v vrata take kopalnice, običajno vedno vgradi rešetka za vrata. Funkcija zračnika za vrata je, da omogoča prezračevanje zaradi razlik v tlaku med prostori. Rešetka za vrata pa ima tudi estetsko noto, saj ima na drugi strani vgrajen protiokvir, kar pomeni, da iz obeh strani izgleda enako. Konstrukcija rešetka za vrata preprečuje vdiranje svetlobe in hrupa. Če razmišljate o nakupu zračnika za vrata, si lahko v spletni trgovini TRGO-MOKK shop ogledate ponudbo in dimenzije zračnikov za vrata, ki so na zalogi.

Na spodnji sliki lahko vidite rešetko za vrata VGA-6.

Aluminijasta prezračevalna rešetka VGA-6 za vgradnjo v vrata in ozke zidove

Zelene rastline čistijo zrak v stanovanju

Pri prezračevanju oz. čiščenju zraka pa nam pomagajo tudi zelene rastline, zato ne pozabite na njih.
Zelene rastline s procesom fotosinteze in celičnega dihanja zmanjšujejo količino strupenih snovi, gliv in bakterij v zraku. V kolikor imamo v prostoru le nekaj zelenih rastlin se bistveno izboljša kakovost zraka.

Za čiščenje zraka najbolj priporočajo bršljan, ficus benjamina, filodendron, dracaena in flamingovec.

Zgoraj so opisani naravni načini prezračevanja stanovanja. Stroški takega prezračevanja so nizki, vendar pa je pri tesnih hišah, tak način prezračevanja pogosto premalo in je potrebno uporabiti oz. vgraditi tudi mehansko prezračevanje. O mehanskem prezračevanju pa več naslednjič.

 

Podjetje TRGO-MOKK se ukvarja z izdelki za prezračevanje. V kolikor imate kakršno koli vprašanje s tega področja se lahko obrnete na nas in poskusili vam bomo odgovoriti na vaša vprašanja.

 

Viri:

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11477521/
(2) EPA
(3) Pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji stavb